Yogi Banner

Gdje s motociklom zimi?

ponedjeljak, 07 studenog 2022

Svi dugogodišnji i strastveni motociklisti, kao i oni koji su tek kupili svoj prvi motocikl, moraju na kraju sezone odlučiti kako će i gdje motocikl spremiti. Imate dosta opcija, ali neke su posebno jednostavne, kao što su:

  • Ostavite motocikl ispred kuće; u proljeće ćete sinu narediti da ga očisti i vozi dalje
  • Motocikl dovezete u drvarnicu i preko njega bacite staru deku da ga malo zaštitite
  • Dovezete motocikl u garažu, pozdravite se s njim prijateljskom rečenicom (možda i s malom krokodilskom suzom u oku!) i zaključate ga – Hej, zaboravili ste upaliti svjetlo!
  • Stavite motocikl na prikladno mjesto, na stalak za motocikl, dobro ga očistite i provjerite sve detalje... ne, ne, čekajte - to je jednostavno previše posla!

Koja vam je od navedenih opcija najdraža? Gore navedene opcije su najlakše i ako se odlučite za jednu od njih, obećavamo vam da nećete propustiti posljednju utrku Moto GP sezone, čak i ako se odlučite za to tek u nedjelju ujutro.

Ali četvrta je i dalje najbolja, ali će vam trebati malo više vremena. Prednost: u proljeće ćete jednostavno skinuti pokrivalo s motora, još jednom ga brzo provjeriti i možda odmah možete krenuti u novu vožnju. Pa da vidimo što još trebate učiniti ako ipak odlučite sve napraviti kako treba i koja bi vam motoristička oprema u tome najbolje pomogla.

Pravilna priprema motocikla za zimu

Za početak, motocikl mora biti postavljen na stalak u garaži. Stalak za motocikl možete kupiti za samo nekoliko desetaka eura, u našem ogromnom asortimanu. Možete osmisliti univerzalni podizni stalak za enduro/cross motocikle, gdje ga možete i servisirati. Imate prostor za pripremu motocikla za zimu vani ispred garaže, ali onda ga morate nekako odnijeti u udaljeni kutak sobe i sve vam je to preteško? Nema problema - zamislite kolica za premještanje motocikala, sa središnjim stalkom i nosivosti 400 kg - i moći ćete ga sami premjestiti!!

Čišćenje motocikla prije zime

Čišćenje motocikla nakon vožnje jednako je važno kao i čišćenje gojzerica nakon povratka s planinske ture - ali tko to voli raditi? Možda s boljom polovicom dogovorite čišćenje cipela, a zauzvrat joj oplijevite gredicu u vrtu, jer će na jesen posaditi luk i češnjak, ali čišćenje motocikla vjerojatno će joj teško pasti. Pitanje je i hoće li ona to uopće željeti. :) Osim ako i ona nije strastvena motociklistkinja? Ali u ovom slučaju, čišćenje ćete morati odraditi timski - svatko na svoj motocikl, spremni, na start, AKCIJA!

Motocikl je sada sigurno parkiran na stalku, uspravan i u stabilnom položaju. Vrijeme je da u ruke uzmete krpu i sredstva za čišćenje. Koristite odgovarajuće tekućine za čišćenje motocikla za plastične dijelove, a druge za metalne dijelove. Za zračni filtar vam treba sprej, također provjerite motorno ulje, pazeći na točnu viskoznost; za vilice se koristi specijalno motorno ulje za vilice. Dobar pomoć su i krpe koje ne ostavljaju tragove i mucice, a za čišćenje pogonskog lanca na raspolaganju vam je univerzalna četka.

Provjerite i akumulator za motocikl!

Naravno, može se dogoditi da se akumulator motocikla na proljeće jednostavno ne probudi. Akumulator za motocikl ima vijek trajanja od nekoliko godina, nakon čega ga je potrebno zamijeniti. Njegov životni vijek je kratak, ali sladak. Početkom godine sklopit ćemo dobar posao s vama kojima je potreban novi, u redu? Obećavamo! Ali u ovom trenutku možete upotrijebiti pametni punjač i i održavatelj akumulatora da ga provjerite, možda ga još malo napunite i to je ono što možete učiniti za svoj motocikl prije zime.

Neki motociklisti zimi odspajaju akumulator, a drugi ne. To vam savjetuju i serviseri motocikala – i jedno i drugo. Samo što to očito nije bitno. :)

Laku noć motocikl!

A sad stvarno - posložili ste motocikl kako treba, pokrijte ga i recite mu nešto lijepo jer čekat će vas nekoliko mjeseci. Predlažemo da ga prekrijete s ceradom za motocikl kako biste ga zaštitili i od prašine. Vodootporna navlaka za motocikl je najbolji izbor, iako u garaži vjerojatno neće padati kiša. Ali zašto biste kupili dvije različite navlake, ako vam jedna kvalitetna može poslužiti tijekom cijele motociklističke sezone?

To je to – neka se motocikl odmori, a vi ste zaslužili odmor i barem jedan dobar ručak.